close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

jednoduchý testík

17. února 2008 v 22:16 | miška
1. Jaké má Bill tetování???
a) Srdíčko s jménem jeho exky...
b) Znak Tokiáků
c) Nápis TH
2. Na co hraje Tom???
a) Na elektrickou kytaru
b) Na basovku...
c) Na bubny...
3. Jak se TH jmenovali před přejmenováním???
a) Pink day
b) Schwarz
c) Devilish
4. Jak dlouho už spolu Tokiáci ( + -)???
a) půl roku
b) pět let
c) 3 roky
5. S kým by se chtěli setkat???
a) Olsenka
b) Fiona
c) Hilary Duff
6. Kdo je nejstarší???
a) Bill a Tom
b) Gustav
c) Georg
7. Jak zní překlad jejich alba???
a) Křik
b) Zpěv
c) Křič
8. Jaká písen je proslavila???
a) Beichte
b) DDM
c) American idiot
9. Bill a Tom jsou...
a) Dvojčátka
b) Kámoši
c) Partneři
10. Má Gustav piercing???
a) Nemá
b) Má, v jazyku
c) Má, na penisu...
1. b)
2. a)
3. c)
4. b)
5. a)
6. c)
7. c)
8. b)
9. a)
10. a)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama